JP Morgan še naprej črpa blokchain: kriptovaluta je lahko eksistencialna grožnja

Kriptovaluta JP Morgan

Vzpostavljeni finančni sistem ima niansiran odnos z verigo blokov in kripto. V nedavnem zapisu JP Morgan je bilo zapisano, da je tehnologija veriženja blokov nekaj let oddaljena od razširjenega sprejemanja v financah, kar je lahko še ena konservativna ocena, kako hitro blockchain prodira na glavne trge.

JP Morgan je bil veliko manj prijazen do kriptovalut, kar po njihovem vidijo kot brez starterja ko gre za varčevalna in plačilna sredstva. Po navedbah banke verjetno kriptos nikoli ne bo šlo dobro, tudi če bo prišlo do večje finančne krize. Iz JP Morgan, “Tudi v ekstremnih scenarijih, kot so recesija ali finančne krize, obstajajo bolj likvidni in manj zapleteni instrumenti za transakcije, naložbe in varovanje pred tveganji.”

Kriptovaluta JP Morgan

Kljub temu, da se zdi, da je kriptos nekoliko lopsiran pogled, trenutno ne primanjkuje blockchain projektov, ki trenutno vstopajo v pilotna testiranja. Po zaslugi JP Morgan so priznali, da se bo veriga verig verjetno ujela pri trgovinskem financiranju, kar bolj ali manj navaja očitno.

JP Morgan lahko Blockchain in Cryptos vidi kot grožnjo

Kaj je JP Morgan, v resnici?

Kot ena največjih bank na svetu (top 10) in tudi trgovska banka, ki ima dostop do skoraj vseh finančnih trgov na svetu, bodo izgubile ogromno denarja, če bodo v njihovo poslovanje zarezali sistemi, ki temeljijo na verigah blokov..

Razlog, zakaj bi blockchain to lahko storil, je preprost; velike banke v bistvu samo vrtijo številke. Mega-banke dejansko ne proizvajajo ničesar (poleg nasvetov za igre na srečo bogatim), temveč delujejo kot poveličene (in visoko plačane) klirinške hiše za informacije.

Blockchain bi lahko nadomestil obstoječi finančni sistem

Nedavni prispevek iz Venture Beat se poglobi v to, kako je mogoče podceniti dejansko sposobnost blockchaina za spodkopavanje obstoječih sistemov.

Zanimivo razmišljanje trdi, da so protokoli znotraj internetne tehnologije ustvarili vrednost, toda aplikacije so te protokole lahko monetizirale. HTML je bil ogromen preskok v komunikaciji, toda podjetja, kot sta Facebook in Google, sta resnično zaslužila ves denar z novo tehnologijo.

Ideja se imenuje “teza protokolov maščobe” in trdi, da način delovanja protokolov blockchain zajema večino vrednosti, zato so “maščobe”.

Iz prvotne teze o protokolih o maščobah iz leta 2016 “tržna omejitev protokola vedno raste hitreje kot skupna vrednost aplikacij, zgrajenih na vrhu, saj uspeh aplikacijskega sloja spodbuja nadaljnje špekulacije na protokolarnem sloju.”

Posvoji ali propusti

Tveganje, ki ga blockchain predstavlja za uveljavljene finančne strukture, je enostavno razumeti, če pogledamo poslovni model, kot je JP Morgan. Internet je podjetjem, kot je JP Morgan, omogočil, da povečajo svojo učinkovitost z nadomestitvijo arhaičnih sistemov, kot so fizična pošta in faksi, s popolnoma elektronsko komunikacijo, vendar je bila neto korist za njihove potrošnike minimalna.

Ljudje se morajo ukvarjati z bankami denarnih središč in uporabljati fiat valuto, zato so še vedno zaljubljeni v sistem, ki ni odprt za resnično konkurenco. Blockchain lahko vse to spremeni.

Z blockchainom se ljudje sploh lahko odpovejo uporabi banke. Tudi to ni nujno zanašanje na sistem dokazil o delu. Medsebojne izmenjave lahko olajšajo trgovanje z žetoni, ki temeljijo na verigi verig, po veliko nižjih stroških kot uveljavljeni bančni sistem, čeprav to morda ni 100% zadovoljivo trdo kripto libertarstvo.

Ubijalski ulov-22

Pravi problem bank je v tem, da so to na koncu družbe, s katerimi se javno trguje. Vsako podjetje je odgovorno za maksimiranje donosa za svoje delničarje, kar pomeni uporabo najučinkovitejše razpoložljive tehnologije za zmanjšanje stroškov.

Do zdaj je bilo to dokazano v pilotnih blockchain programih, kakršen je Standard Chartered pravkar uporabljal za poravnavo transakcije zrna garbanzo med indijskim kupcem in avstralskim prodajalcem. Vendar bodo z vsakim uspešnim primerom uporabe blockchain-a razlogi za njegovo uveljavitev v večjem obsegu postali močnejši.

Sčasoma bodo fiatne valute vidne takšne, kot so: monopol, ki ovira družbeno učinkovitost. Ko se bo to zgodilo, se bodo morale svetovne banke, kot je JP Morgan, prilagoditi svetu, kjer premeščanje podatkov ni več več milijard dolarjev vredno podjetje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me