Katastrofe i razočaranja: najveći kripto neuspjeh u 2018. godini

2018. kripto neuspjeh

Ova godina nije bila najbolja za kriptovalute, budući da je izdržala dugotrajno medvjeđe tržište gotovo u cijelosti. Usput je bilo puno pozitivnih vijesti i razvoja, jer su tvrtke i timovi u svemiru nastavili “BUIDL”, bilo je i popriličnog broja problema.

2018. kripto neuspjeh

Kako 2018. ulazi u posljednje tjedne, osvrnimo se na neke od najvećih kripto katastrofa koje su se dogodile ove godine.

5. Sjeckanje Koreje

Kripto napadi dogodili su se u svaki kutak svijeta tijekom 2018., a korejska “južna polovica” – koja se često smatra masivnim kripto-tehnološkim čvorištem – vidjela je svoj popriličan udio. Primjerice, u lipnju je zemlja bila izložena dvama hakerskim razmjenama – Coinrailu i Bithumbu – koji su ukupan gubitak prešli preko 71 milijun dolara. Coinrail je vidio kako oko 40 milijuna dolara kripto fondova nestaje iz raznih vrućih novčanika, dok je Bithumb izgubio preko 31 milijun dolara.

Bithumb Hacked

Pročitajte: Bithumb Hacked: ukradena imovina u iznosu od 30 milijuna dolara

Osim toga, sjeverni susjed Južne Koreje navodno je u nekoliko slučajeva žrtvuo zemlju različitim napadajima kripto dizanja u kojima je digitalna imovina izvučena putem računalne moći Južne Koreje.

4. Bitcoinova volatilnost na kraju godine

Nakon izvještaja da je bitcoin navodno bio na najnižoj razini volatilnosti u dvije godine, svima je najdraža kripto valuta počela padati. Prvo je pao na raspon od 5000 dolara. Zatim 4.000 dolara. U vrijeme tiska, bitcoin trguje na najnižem nivou od 15 mjeseci i košta nešto više od 3.400 dolara po novčiću. Je li ovo preostalo u našim čarapama za prosinac? Sretan Božić svima …

Što je Bitcoin? Potpuni vodič

Pročitajte: Što je Bitcoin? Krajnji vodič

U Dodatku, mnogi izvori tvrde da su bitcoin nije gotov od dna, a neki kažu da bi bitcoin mogao pasti i do 1000 USD prije nego što se počne oporavljati.

3. Kripto zločin: ukradeno milijardu dolara

Moskovska tvrtka za kibernetsku sigurnost Group-IB objavila je novo izvješće u kojem se navodi da je raznim investitorima i trgovcima tijekom dvogodišnjeg razdoblja ukradeno gotovo milijardu dolara kripto fondova, a više od polovice nestalo je u 2018. godini.

Tijekom posljednjih godinu dana kriminal temeljen na kriptografiji prošao je kroz krov, krađu stvari poput lažnih početnih ponuda novčića (ICO) preko 500 milijuna dolara od investitora. Stvari su postale toliko loše da je Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) zauzela jači stav protiv ICO-a, inzistirajući na određenim postupcima registracije i kažnjavajući one koji ih se ne pridržavaju. Najnovija poravnanja SEC-a uključuju ona s Paragon Coin i AirFoxom. Oboje navodno nisu uspjeli pravilno registrirati svoje prethodne ICO-ove kao vrijednosne papire i izazvali su novčane kazne od otprilike 250.000 američkih dolara.

2. Izvještaj Tether Johna Griffina

To ne mora imati toliko veze s hakiranjem ili krađom, već razočaranjem bitcoina – svjetske kriptovalute broj jedan – i tethera – istaknutog stabilnog novčića koji je prvi put stigao 2014. godine.

Tether Vodič

Pročitajte: Što je Tether?

Još u lipnju 2018., profesor financija Sveučilišta u Teksasu John Griffin objavio novo izvješće tvrdeći da su skokovi cijena bitcoina koji su se tako istaknuli u 2017. rezultat potencijalne manipulacije. U izvješću se spominje da je svaki put kad je bitcoin pojeftinio i s malom razlikom, tether korišten za kupnju valute i poticanje njezine vrijednosti natrag. Korištenjem tether-a za kupnju BTC-a, ovo je na kraju vezulo valutu za USD – što navodno podržava cijene tether-a i pomoglo održavanju njegove vrijednosti.

1. Coincheck Hack

Možda najveći događaj ove godine je onaj koji se, ironično, dogodio blizu njegovog početka. Govorimo, naravno, o zloglasnom hakiranju Coinchecka koji se dogodio u siječnju 2018. i pobijedio rekord koji je postavio Mt. Gox kao najveća svjetska krađa kriptovaluta.

Ova je bila velika mama. Ona koja je dovela do kraja cijelu naciju Japan. Krađa se dogodila u prvim tjednima siječnja i rezultirala preko 500 milijuna dolara kripto fondova koji su nestali preko noći. Razmjenu su naveliko kritizirali zbog taktike vrućeg novčanika, a mnogi su vjerovali da tvrtka nije učinila dovoljno da zaštiti svoje kupce ili njihova sredstva.

Japanska kriptovaluta

Pročitajte: Japan će pojačati svoj postupak registracije kriptovaluta za razmjene

To je privuklo pažnju japanske Agencije za financijske usluge (FSA). Organizacija je počela aktivnije sudjelovati na kriptovalutnoj sceni, surađujući s Coincheckom na jačanju svojih sigurnosnih protokola i pišući prijeteća pisma svim konkurentskim burzama govoreći da će, ako ne učine isto, biti trajno ugašeni. Japan je sada dom dva najveća svjetska haketa kriptovaluta – zbog čega je vjerojatno prilično neugodno.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me